Neri&Hu Design and Research Office’in, Çin’in Suzhou kenti yakınlarındaki bir otel kompleksi bünyesinde tasarladığı şapel, ana mekanın etrafını saran perfore metal cephesiyle dikkat çekiyor.

Suzhou Chapel 1

Lyndon Neri ve Rosanna Hu’nun kurduğu Şangay temelli stüdyo, içerisinde Sangha Resort’un da bulunduğu bir alan için Suzhou Chapel’i tasarladı. Suzhou’dan yaklaşık 15 ve Şangay’dan 70 kilometre uzaklıktaki tesiste spa, 87 adet daire, 109 adet villa, klinik, eğitim kompleksi, ticari mekanlar, amfitiyatro ve konferans salonu da bulunuyor.

Suzhou Chapel 2

Şapel ana yoldan görülebilien, kıyı şeridinde, dikkat çeken bir alanda yer alıyor. Tuğla duvarların ve yüzen beyaz hacmin oluşturduğu kombinasyon, beyaz duvarlar ve siyah çatılarıyla bölgenin yerel mimarisine olduğu kadar alandaki diğer yapılara da referans alıyor.

Şapeli saran koyu gri tuğla duvarlar çeşitli yüksekliklerde tasarlanmışlar ve peyzaj genelinde, yapıya doğru lineer olmayan bir rota sağlamak amacıyla birbiriyle kesişiyorlar.

Suzhou Chapel 3

Geri gönüşümlü tuğlalar ile monolitik cepheleri hareketlendirmek ve tuğla yüzeylere doku kazandırmak için farklı desenler oluşturulmuş.

Suzhou Chapel 4

Duvarların arkasında, ana mekanı içeren, düzensiz cephe açıklıklarıyla beyaz sıvalı bir çekirdeği saklayan, beyaz küp bulunuyor. Bu küp, bakış açısına ve hava koşullarına bağlı olarak değişen, transparan, perfore metal örtüyle sarılmış.

Suzhou Chapel 10

Gün ışığıyla birlikte beyaz küp nazikçe kendini gösteriyor ve içinde sakladıklarını ortaya koyuyor. Geceleri ise alan içerisinde bir mücevher benzeri fener gibi kendini gösteriyor ve çekirdekteki açıklıklardan farklı yönlere yumuşak ışık huzmeleri yayıyor.

Suzhou Chapel 5

Küpün içerisinde, çeşitli kare açıklıklardan ve avluya açılan kayar kapılardan süzülen doğal ışıkla aydınlanmış, 12 metre yükseklikteki ana salon bulunuyor

Suzhou Chapel 7

Ekstra ziyaretçiler için, ana salona mekan boyunca uzanan yürüyüş yoluyla bağlanan bir de mezanin katı var. Mezanin, yumuşak bir ışıklandırma sağlayacak şekilde tonozlu tavana uzanan, lineer ahşap elemanlarla çevrelenmiş.

Gridal düzende yerleştirilen aydınlatmalar ve narin bronz detaylar, sakin manastır ortamına farklı bir zenginlik katıyor.

Suzhou Chapel 12

Mezanin ve göl manzarasına hakim teras ise, ana salondan yükselen dönen merdivenle birbirine bağlanmış.

Merdiven yükselirken birkaç defa yön değiştirecek şekilde tasarlanmış ve merdiven boşluğunu bölen geometrik çıkmalarla kesintiler oluşturulmuş.

Yukarı çıkarken her iki tarafta bulunan açıklıklar ise ziyaretçilere yapıyı çevreleyen manzarayı ve ana salonu görme imkanı sağlıyor.

Merdivende, ana salonun tuğla ve ahşap ile oluşturulan dokusu ve sıcak etkisi hissedilirken, baskın malzemeler olarak beton ve terazzo kullanılmış.

Suzhou Chapel 13

Suzhou Chapel 8

 

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER